25
nov.
10

Dora şi “Tricoloru lu’ peşte e o cârpa din 3 culori.”

Dora şi “Tricoloru lu’ peşte e o cârpa din 3 culori.”

Departe de mine gândul ca aş fi o patrioată. Pentru a fi asta , trebuie să faci ceva semnificativ pentru patria ta. Şi totuşi mă gândesc cât de uşor, noi românii, poate şi alţii, nu ştiu, luăm peste picior câteva lucruri care ne marchează diferit  în faţa celorlalţi.

Tricolorul este un simbol, un simbol a ceea ce am fost, sau vrem să gândim că am fost, un simbol despre ce suntem acuma, sau ne dorim să devenim.

Este doar un simbol, de noi depinde dacă el flutură în mâinile noastre, sau este o cârpă în trei culori.

Este un simbol al acceptării: ne acceptăm istoria, ne acceptăm prezentul, mergem mai departe şi facem ceva împreună.

Este un dar ce ne-a fost lăsat, cu speranţă sau nu, pe care îl tinem noi acuma în mâini şi depinde doar de noi, dacă cei ce îl vor primi vor simţi ceva când il vor vedea fluturând.

Este poate adevărat, că în aceste timpuri, sunt oameni care nu simt că acest simbol îi reprezintă, dar cred că acest lucru nu este vina tricolorului, ci vina noastră, doar a noastră.

Ştiu că mulţi, de-a lungul istoriei au facut propagandă peste el, dar ştiu că el a avut şi are puterea de a lăsa aceste lucruri să curgă , fluturând netulburat. Este treaba noastră să ştergem aceste neguri din jurul lui şi să ii atribuim o valoare reală, direct legată de ceea ce suntem noi acum.

Şi atunci tricolorul va flutura din nou, vesel, vechi şi totuşi nou.

Deci, dacă spui ca eşti român şi simţi ceva pentru această cârpă pentru unii, tricolor pentru alţii, atunci fii român chiar dacă asta, acum, doare!

Dacă nu, hai să le ştergem pe toate, toate şi să fim singurul stat din lume fără steag, fără stemă, fără nimic. Hai să fim inexistenţi!

Din păcate între aceste două lucruri nu există un compromis, nu poţi spune că eşti român şi să spui că steagul îi o cârpă, sau că eşti din alt colţ al universului şi îţi tresaltă inima de bucurie ca vezi steagul român.

Reclame

3 Responses to “Dora şi “Tricoloru lu’ peşte e o cârpa din 3 culori.””


  • noiembrie 25, 2010 la 10:22 am

   Din tot articolul, de fapt, asta vroiai sa subliniezi?
   „Nu a dorit să lupte cu Bulgaria şi după strălucitoarea intrare în Transilvania a fost silită să se retragă permanent, a suferit un colaps ca naţiune şi, în prezent, este doar o ţară ­populată de un popor care nu mai vrea decât să vadă încheiat un război pe care nu l-a dorit. Cred că aceasta este România de azi, nu România ţăranilor, ci România celor bogaţi.”
   Dacă aceste cuvinte sunt spuse de un român, le citesc, pentru că poate ştie ce spune, dar J.D. Scale, Căpitan nu imi inspiră decât neîncredere şi un zâmbet.

 1. 3 AdiO
  noiembrie 26, 2010 la 9:39 am

  Draga Dora,

  am vrut sa-ti zic ca de afara se vede altfel, si ca mereu a fost asa. Numai innauntru s-a dorit mereu edulcorarea situatiei, si prezentarea situatiei mai tricolora decat era.
  Solutii viabile nu prea au fost si nu prea sunt. Exista numai eterna bombaneala a celor care se ridica un pic din mocirla, vad de la inaltimea capului itit din glod uratenia situatiei, insa apoi isi dau seama ca asanarea ii afecteaza vital. Ca atare ramane sa zica „oac” tare si hotarat, sau caustic, sau ironic, sau cinic… si sa inoate mai departe in biotopul tricolor si gaurit.
  Replica ta e superba, si imi place. Aveam un prieten care intreba mereu cand auzea ceva: e ardelean? daca nu era… da-i ma-n ma-sa! daca era: vezi? vezi? ardealu mah! Imi doresc sa fi citit scrisoarea aia ca pe o dovada istorica, si nu vreau sa fii de acord cu ei.

  Zâmbeste. Maine va fi mai rau. (si nici pe mine sa nu ma iei in serios. nu sunt român si ma tot bag in ciaunele altora)


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: